Co takhle vyrobit si vlastní burčák? Není to nic náročného a jeho chuť vás mile překvapí!
S rodinkou jsme si koupili starší dům se zaběhnutou zahradou. Roste v ní i nějaká (odrůda neznámá) réva, na které se letos urodilo poměrně mnoho hroznů. Jelikož s manželkou máme rádi burčák, dá se vyrobit iz takových hroznů? Emil Z., Cífer
Odpověděla: Ing. Denisa Bajzíková – zahradní architektka
Burčák lze vyrobit z jakéhokoli druhu hroznů. A dokonce je to nesmírně jednoduché a hlavně zdravé – tento nápoj dodá organizmu vitamíny a minerály, které jsou potřebné zejména před zimním obdobím. Třeba si jen trochu zašpinit ruce a možná budete sami překvapeni lahodností domácího burčáka, která se nedá porovnat s těmi zakoupenými při cestě a, bohužel, často i falešnými (tím nechci tvrdit, že všechny burčáky jsou špatné, ale pokud nemáte ověřený zdroj, většinou nejde o pravý burčák – burčák totiž vydrží jen pár hodin).
Postup
Zbytky hroznů posbírejte a jednotlivé bobulky odstopkujte z třásně do nádoby.
Následně bobulky rozmačkejte, aby se z nich uvolnilo co nejvíce šťávy.
Získanou šťávu – hroznový mošt sbírejte do čisté uzavíratelné nádoby s úzkým hrdlem a zbytky bobulí vylisujte, abyste dostali co nejvíce moštu. Čím rychleji a čistěji budeme postupovat, tím krásnější barvu, chuť i vůni bude výsledný produkt mít.
Hrdlo nádoby zakryjte gázou několikrát přeloženou přes sebe, aby mohly probíhat kvasné procesy a příští burčák tak mohl dýchat. Důležité je nádobu umístit na tmavé a teplé místo se stálou teplotou, která se pohybuje kolem 22 až 24 °C.
Počkejte 3 až 4 dny (závisí na teplotě v místnosti).
Tip na článek: Rychlokurz: Jak si vyrobit víno v domácích podmínkách
Pak už stačí jen pozvat kamarády a popřát si to opravdové „Na zdraví!“. Takto si můžete připravit i několik menších dávek průběžně během podzimu a užít si tak úrodu delší dobu. A nezapomeňte, že burčák patří mezi alkoholické nápoje!